Skip to content

Produkcja – cennik przyczep

Zapraszamy do kontaktu w sprawie wyceny tel: 667 373 677 

Przyczepy można obejrzeć pod adresem: Władysławów 49, 05-480 Karczew, prosimy o wcześniejszy kontakt.

Oferujemy Państwu przyczepy gastronomiczno – handlowe o najwyższej jakości wykonania. Zajmujemy się również wykończeniem  wnętrza.

Zapewniamy pomoc techniczną wyłącznie w ramach wypożyczonych lub sprzedanych przyczep 7 dni w tygodniu, tel: 735 140 812

Kontrola Sanepidu - wyłącznie dla naszych klientów w ramach wypożyczonych przyczep  zapewniamy darmowe konsultacje ze specjalistami do spraw gastronomi. Kontakt e-mail: gastrohaccp@gmail.com

Nasze przyczepy spełniają wymogi Unii Europejskiej oraz krajów stowarzyszonych.
Produkowane przyczepy posiadają homologację europejską.
Posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny.

Nasza firma to profesjonalne doradztwo i dopasowanie produktu do potrzeb klienta. Dostarczamy ciekawe pomysły i kompleksowe rozwiązania umożliwiające wyróżnianie się na rynku oraz powodzenie w biznesie. Nasza firma jest autoryzowanym przedstawicielem firmy  STOPEXIM producenta przyczep.

 

Przyczepy wykonywane są w wersji jedno i dwuosiowej z hamulcem najazdowym lub bez hamulca. Główne ich przeznaczenie to mała gastronomia, ale również mogą służyć do handlu zarówno spożywczego ( piekarnie, cukiernie, wędliny, ryby, sprzedaży lodów ) jak przemysłowego ( odzież, chemia itp. ). Punkty te sprawdzają się jako:  kioski, kwiaciarnie, salony fryzjerskie lub do prowadzenia innej różnorodnej działalności.

Technologia wykonania - ściany przyczepy klejone są na prasie w całości. Materiały: blacha stal ocynk lakierowana, blacha aluminiowa lakierowana, laminat, blachy nierdzewne, ocieplenie styropian grubości 4 cm, podłoga sklejka plus wylewka lub płyta OSB plus linoleum przemysłowe. Podzespoły (oś, dyszel, zaczep, hamulec najazdowy, podpory) firmy „KNOTT” lub " AL-KO"

Poniższy cennik przyczep gastronomicznych jest cennikiem  podstawowym. W przyczepie można zastosować większą ilość klap, wewnątrz inny gatunek blachy, różne podpory stabilizujące przyczepę , różną kolorystyka oraz wyposażenie wnętrza zgodnie z życzeniem. Dokładna cena zostanie ustalona po określeniu ostatecznego wyglądu oraz wyposażenia przyczepy.

Procedura zakupu:
1.Wpłata zaliczki w wysokości 30% kwoty brutto zamówienia.
2.Zostaje wystawiona  faktura zaliczkowa  na całą wartość zamówienia z adnotacją o konieczności wpłaty zaliczki.
3.Czas realizacji zamówienia jest liczony od dnia wpłaty zaliczki.( okolo 6 tygodni)
4.Przed odbiorem przyczepy są wystawiane dokumenty niezbędne do rejestracji.
5.Pozostała płatność za przyczepę musi nastąpić  w chwili otrzymania dokumentów do rejestracji.

=============================

Leasing

W ramach oferty leasingowej współpracujemy z  Alior Leasing orz EFL

EFL to prężna instytucja finansowa z 28-letnim doświadczeniem, kadrą najwyższej klasy specjalistów i wyspecjalizowanym zapleczem infrastrukturalnym. Dzięki temu ufa nam aż tylu Klientów.

Kontakt:

Marlena Wudarczyk

tel. 691 480 690

e-mail: marlena.wudarczyk@efl.com.pl

W sprawie leasingu prosimy o kontakt w godzinach pracy: ( pon - pt 9.00 - 17.00 )

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alior Leasing Sp. z o.o. - bezpieczna forma finansowania wszelkich pojazdów.
Dostępny leasing operacyjny, finansowy oraz pożyczka leasingowa.
Procedury uproszczone.
 
Kontakt:
Arkadiusz Lewandowski
tel. 608 486 901
 
W sprawie leasingu prosimy o kontakt w godzinach pracy: ( pon - pt 9.00 - 17.00 )
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Podane ceny są w złotych polskich (PLN) oraz są cenami netto.
 

Wymiar*

1xN

2xN

2xH

250x200x220

17 900

x

x

300x200x220

19 900

x

x

350x200x220

21 900

x

x

400x200x220

22 800

24 450

27 250

500x200x220

x

x

34 500

600x200x220

x

x

43 700

Zapraszamy do samodzielnej kalkulacji ceny przyczepy

*1xN - przyczepa jednoosiowa bez hamulca najazdowego, 2xN - przyczepa dwuosiowa bez hamulca najazdowego, 2xH - przyczepa dwuosiowa z hamulcem najazdowym

Wykonanie Standardowe:

⇒ Ściana gr. 4 cm
⇒ Na zewnątrz blacha biała ocynkowana powlekana
⇒ W środku styropian
⇒ Wewnątrz blacha aluminiowa stucco o symbolu A1 ( w kolorze srebrnym )
⇒ Podłoga OSB pokryta wykładziną przemysłową
⇒ Drzwi 1 sztuka
⇒ Klapa 1 sztuka ( witryna - standardowy wymiar szerokość do 210cm x 120cm
⇒ Podwozie wykonane z profili stalowych oraz zabezpieczone przed korozją metodą ocynkowania ogniowego
⇒ Przyczepa wyposażona w kompletne oświetlenie drogowe zgodne z przepisami kodeksu drogowego
⇒Podwozie wyposażone w  zaczep, podzespoły, oś firmy KNOTT lub AL-KO

Opcje dodatkowo płatne:

♦ 1495 zł. - za dodatkową oś
♦ 2010 zł. - za hamulec najazdowy
♦ 1090 zł./m2 - zasłonka witryny sprzedażnej. Prowadnice aluminiowe i szyby przesuwne ze szkła bezpiecznego.
♦ 1150 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 250x200x220cm
♦ 1260 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 300x200x220cm
♦ 1380 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 350x200x220cm
♦ 1495 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 400x200x220cm
♦ 1610 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 500x200x220cm
♦ 1840 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 600x200x220cm
♦ 4025 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 250x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 4485 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 300x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 4945 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 350x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 5405 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 400x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 5865 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 500x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 6325 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 600x200x220cm ( bez sufitu )
  ♦ 860 zł. - dyszel demontowany
  ♦1840 zł. - siłowniki elektryczne przy witrynie
  ♦ 115 zł. - zamki w witrynie
  ♦ 980 zł. - drzwi dzielone
  ♦ 1095 zł. - dodatkowe drzwi w przyczepie
  ♦ 805 zł. - kolor biały wewnątrz przyczepy od 250x200x220cm  do 400x200x220cm (blacha powlekana ocynkowana biała)
  ♦ 1035 zł. - kolor biały wewnątrz przyczepy od 400x200x220cm  do 600x200x220cm (blacha powlekana ocynkowana biała)
  ♦ 690 zł. - witryna wymiar szerokość  220cm x wysokość 120cm
♦ 1150 zł. - witryna wymiar szerokość od 220cm do 260cm x wysokość 120cm
♦ 1610 zł. - witryna wymiar szerokość od 270cm do 300cm x wysokość 120cm
♦ 1955 zł. - witryna wymiar powyżej 300cm szerokości x wysokość 120cm
♦ 2300 zł. - witryna wymiar powyżej 350cm do 400cm szerokości x wysokość 120cm
  ♦ 755 zł. - przyczepa od 250cm do 399cm za każde 10cm wydłużenia (długość)
  ♦ 755 zł. - przyczepa od 400cm do 499cm za każde 10cm wydłużenia (długość)
  ♦ 920 zł. - przyczepa od 500cm do 600cm za każde 10cm wydłużenia (długość)
  ♦ 460 zł. - za każde 10cm podwyższenia od 220cm do 350cm (wysokość od podłogi)
                (Maksymalna wysokość pojazdu ). Należy sprawdzić z aktualnym stanem prawnym.
  ♦ 325 zł. - przyczepa o wymiarach od 250x200x220cm  do 400x200x220cm za każde 10cm poszerzenie od 200 cm do 250cm (szerokość)

               (Maksymalna szerokość pojazdu nie może przekroczyć 250cm). Należy sprawdzić z aktualnym stanem prawnym

♦ 400 zł. - przyczepa o wymiarach od 401x200x220cm  do 600x200x220cm za każde 10cm poszerzenie od 200 cm do 250cm (szerokość)

               (Maksymalna szerokość pojazdu nie może przekroczyć 250cm). Należy sprawdzić z aktualnym stanem prawnym

♦ 920 zł. - witryna dzielona  dolna klapa otwierana na dół

♦ 1150 zł. - okno PCV w ścianie o wymiarach  100cm szerokości x 120cm
♦ 1150 zł. - płaska podłoga bez nadkoli  w przyczepie jednoosiowej
♦ 2300 zł. - płaska podłoga bez nadkoli  w przyczepie dwuosiowej
======================================================================================================
♦ 1035 zł. - skrzynka zewnętrzna na gaz (dwie butle)
♦ 2875 zł. - zasobnik na butle z gazem (dwie butle) znajdujący się wewnątrz przyczepy, wykonany  z atestowanych płyt ognioodpornych z dostępem od zewnątrz  przyczepy
♦ 1495 zł. - Platforma wysuwana  w formie szuflady ( zastosowanie: lodówka, agregat prądotwórczy itp. ) o wymiarach 60cm x 60cm x 60cm głębokość
♦ 3910 zł. - pomieszczenie 100x100cm + toaleta turystyczna
  ♦ 975 zł. - szyberdach
  ♦ 975 zł. - szyberdach przezroczysty
♦ 1150 zł. - szyberdach z wentylatorem
♦ 2125 zł. - fartuchy na dole ( wokół całej przyczepy )
♦ 6785 zł. - daszek na przyczepie ( imitacja dachówki )
=======================================================================================================
  W zależności od DMC  ( Całkowita Masa Dopuszczalna) przyczepy   dodatkowo:
 
 ♦ 690 zł. - podpory lekkie cena za 4 sztuki    
 ♦ 825 zł. - podpory średnie cena za 4 sztuki 
 ♦ 1015 zł. - podpory ciężkie cena za 4 sztuki
 ♦ 175 zł. - koło manewrowe lekkie
 ♦ 230 zł. - koło manewrowe średnie
 ♦ 460 zł. - koło manewrowe ciężkie
 ♦ 345 zł. - koło zapasowe
♦1380 zł. - koła B10 - 2 koła - w przypadku kół pod spodem przy płaskiej całej    powierzchni podłogi
 ♦ 690 zł. - koło zapasowe B10
♦1380 zł. - opłata transportowa
 
 
=======================================================================================================
Na życzenie możemy wyposażyć przyczepę  w poniższe elementy niezbędne w większości wypadków do odbioru Sanepidu.
 

Pełna zabudowa - szafki/blaty - wersje standard otwarte na tylnej ścianie przyczepy oraz otwarte od strony witryny/premium zamykane na tylnej ścianie przyczepy  od strony witryny otwarte plus blat ze stali nierdzewnej na całym blacie z tyłu

Lodówka z zamrażarką wysokość 180cm/190cm

Okap Przyścienny Skośny ze stali nierdzewnej -  wersje: okap do pracy z małą ilością tłuszczu w powietrzu np:(okap gastronomiczny stal inox kwasoodporna cm 90 wentylator plus filtry)/okap do pracy z dużą ilością tłuszczu w powietrzu (okap gastronomiczny z turbiną, okap o wymiarach 100cm/70/cm/40cm, ociekacze przeciw tłuszczowe i spust oleju plus kratka wentylacyjna

Wentylator/turbina w okapie wyposażone w regulator obrotów

Pełna instalacja elektryczne 230 /380 Volt.  z oświetleniem led plus przedłużacz

Oferta dotyczy wykonania instalacji elektrycznej przy ciągłym poborze mocy 10 KW

Zamknięty obieg wody z pompką ciśnieniową  oraz   podgrzewaczem wody oraz pojemniki na czystą i brudną wodę

Dodatkowa instalacja wodno-kanalizacyjna z możliwością podłączenie do zewnętrznych mediów ( bieżąca woda oraz kanalizacja)

Zlew dwukomorowy

Kącik sanitarny ( szafka BHP plus umywalka), gaśnica p-poż. specjalnego przeznaczenia, apteczka, dozowniki na mydło i papier

Ceny dotyczą całego wyposażenia, różnice wynikają z różnych opcji wykonania szafek/blatów oraz wersji bez lub z okapem

♦ 15410 zł. - wersja szafki/blaty standard, bez okapu
♦ 15985 zł. - wersja szafki/blaty premium, bez okapu
♦ 15525 zł. - wersja szafki/blaty standard, okap do małej ilości tłuszczu
♦ 16330 zł. - wersja szafki/blaty premium, okap do małej ilości tłuszczu
♦ 17135 zł. - wersja szafki/blaty standard, okap do dużej ilości tłuszczu
♦ 17710 zł. - wersja szafki /blaty premium, okap do dużej ilości tłuszczu

UWAGA dotyczy wyposażenia! Za każde podłużenie przyczepy  o kolejne 50 cm cena wzrasta o 1955 zł netto. Powyższy cennik wyposażenia dotyczy standardowej przyczepy o długości 400 cm.

Procedura zakupu:

1.Wpłata zaliczki w wysokości 30% kwoty brutto zamówienia.
2.Zostaje wystawiona  faktura zaliczkowa  na całą wartość zamówienia z adnotacją o konieczności wpłaty zaliczki.
3.Czas realizacji zamówienia jest liczony od dnia wpłaty zaliczki.
4.Przed odbiorem przyczepy są wystawiane dokumenty niezbędne do rejestracji.
5.Pozostała płatność za przyczepę musi nastąpić  w chwili otrzymania dokumentów do rejestracji.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt tel: 667 373 677

e-mail: bok@przyczepygastronomiczne24.pl

Cenniki przyczep zamieszczone na stronie są orientacyjne.
Każde zamówienie jest traktowane indywidualnie i wykonywane jest na
indywidualne zamówienie.
Cena ostateczna oraz wykonanie/rodzaj przyczepy jest potwierdzony
pocztą elektroniczną z kupującym i następnie po potwierdzeniu zamówienie jest
przyjmowane do realizacji.

 

zdjecie cennik

Bary typu Food Truck lub przyczepa gastronomiczna cieszą się rosnącą popularnością. Trend ten, podobnie jak wiele innych rzeczy przyszedł do nas z Ameryki, gdzie takie bary na kółkach można spotkać praktycznie wszędzie.

Przyczepa gastronomiczna jest to mobilny punkt gastronomiczny w którym sprzedawca sprzedaje dania, takie jak hot-dogi lub hamburgery. Najbardziej charakterystyczną cechą jest właśnie mobilność, która doskonale sprawdza się w tego typu działalności. Zazwyczaj przyczepa gastronomiczna wyposażona jest w specjalną instalację elektryczną, oświetlenie postojowe oraz wiele innych rzeczy. W Polsce ruchome punkty gastronomiczne najczęściej spotkać możemy w centrach dużych miast jak Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań czy Gdańsk oraz oczywiście w miejscowościach typowo turystycznych. Ich ilość ciągle rośnie, jednak wciąż są tylko małym odsetkiem ogółu barów typu fast food, których są tysiące. Oczywiście, jak każdy biznes przyczepa gastronomiczna ma zarówno zalety jak i wady.

Jedną z największych zalet tego typu działalności jest mobilność. Właściciel takiego baru może w dni robocze sprzedawać pod biurowcami lub szkołami a w weekendy jeździć na różnego rodzaju koncerty lub inne imprezy. Dodatkowym plusem wynikającym bezpośrednio z mobilności jest fakt, że jeśli nasze pierwotne miejsce się nie sprawdzi, zawsze możemy przenieść się z naszą działalnością w inne miejsce. Dodatkowo brak jest pozbawiony wszelkiego rodzaju problemów związanych z nieruchomością, jak brak akceptacji sąsiadów na taką działalność czy brak opłat za wynajęcie pomieszczenia. Pomysł ten ma jednak swoje wady, takie jak zakazy handlu obwoźnego (jako punkt gastronomiczny). Oprócz problemów z lokalizacją, możemy się również liczyć z problemami związanymi z przepisami sanepidu.

Zanim założymy działalność typu "Przyczepa gastronomiczna"

Przepisy miejskie, lokalne oraz sanitarne to najważniejsze akty prawne z jakimi powinien zaznajomić się przyszły przedsiębiorca.

Miejsce handlu

Wbrew pozorom znalezienie miejsca, w którym można prowadzić ruchomy punkt gastronomiczny nie jest proste. Każde miasto oraz każda dzielnica ma swój plan stanowisk przeznaczony dla handlu obwoźnego. Niestety, zdecydowana większość tych miejsc nie jest przeznaczona na punkty gastronomiczne. Dzwoniąc do urzędów miast usłyszymy, że ich miasta nie przewidują dzierżawy terenów pod tego typu inwestycję. Najlepszym wyjściem z takiej sytuacji jest wybranie miejsca często uczęszczanego przez przechodniów, którego właścicielem jest osoba prywatna lub konkretna wspólnota mieszkaniowa czy spółdzielnia. Oczywiście w przypadku dzierżawy takiego miejsca, jesteśmy zobowiązani do zapłaty za jego używanie.

SANEPID

Informacje dotyczące ruchomych punktów gastronomicznych możemy znaleźć w ROZPORZĄDZENIU (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

Szczególną uwagę należy zwrócić na rozdział III:

ROZDZIAŁ III
WYMAGANIA DOTYCZĄCE RUCHOMYCH I/LUB TYMCZASOWYCH POMIESZCZEŃ (JAK DUŻE
NAMIOTY, STRAGANY, RUCHOME PUNKTY SPRZEDAŻY).

1. Pomieszczenia i automaty uliczne, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, będą tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości i dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.
2. W szczególności i w miarę potrzeby
.
a) muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (włącznie ze
sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami).
b) powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe doczyszczenia
. Będzie to wymagać stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie.
c) należy zapewnić warunki do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu
.
d) należy zapewnić odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej
.
e) należy zapewnić odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania
niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych, jak i stałych).
f) należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych
warunków termicznych żywności.
g) środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać na tyle na ile jest to rozsądnie praktykowane,
ryzyko zanieczyszczenia.

Dodatkowo obowiązują nas jako oferujących usługi gastronomicznych poniższe przepisy:

  •  Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.UE.L.02.31.1 z późn. zm.): „Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz zapewniają, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów”, a także „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego” (art. 1 ust. 1 lit. a Rozporządzenia (WE) 852/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004 r.).

  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L.04.139.1 z późn. zm.).

  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2010 r. nr 136, poz. 914).

  •  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr 106, poz. 730).

Oprócz powyższych aktów prawnych należy pamiętać, że „osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany przechowywać w aktach osobowych orzeczenia lekarskie i dokumentację oraz udostępniać je na żądanie organów urzędowej kontroli żywności. Warto dodać, że starania się o pozwolenie na ruchomy punkt gastronomiczny musimy zacząć przed rozpoczęciem działalności.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu:

tel: 787 271 123

e-mail: bok@przyczepygastronomiczne24.pl

UWAGA!

Strona www.przyczepygastronomiczne24.pl nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie w tym zakresie stroną dzięki której użytkownicy mogą uzyskać pomoc. Użyte na stronach serwisu www.przyczepygastronomiczne24.pl zwroty "porady prawne" i "pomoc prawna" czy "porady i pomoc" powinny być interpretowane i być traktowane tylko jako wsparcie w problemach związanych z prawem dotyczącym działalności w mobilnych punktach sprzedaży. Nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki, instytucje czy osoby upoważnione. Prezentowane poglądy, porady , i prawne opinie mają jedynie charakter informacyjny i pomocniczy i nie powinny być traktowane jako wiążące kogokolwiek. Serwis nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich aktualność czy użycie w prowadzonej działalności przez czytelników serwisu.

Print Friendly, PDF & Email