Skip to content

Produkcja Stopexim – cennik

MARKA STOPEXIM

Nasze przyczepy posiadają świadectwa homologacji i atesty. Produkujemy przyczepy specjalne i specjalistycznego przeznaczenia.

Firma powstała w 1996 roku pod nazwą STOPEXIM od początku główną działalnością była produkcja przyczep. Na początku były to głównie przyczepy towarowe lecz idziemy z duchem czasu i systematycznie uzupełniamy ofertę o nowe modele. Naszym celem było, jest i będzie budowanie przyczep bardzo mocne w atrakcyjnych cenach.

Skupiliśmy się na produkcji przyczep na specjalne zamówienia zarówno firm jak i osób prywatnych to pozwoliło w krótkim czasie rozszerzyć ofertę do praktycznie wszystkich typów przyczep.

Podejmowaliśmy się budowy przyczep do transportu najdziwniejszych rzeczy zdobywając w ten sposób doświadczenie które procentuje tym, że jako nieliczni posiadamy tak bardzo bogatą ofertę przyczep przede wszystkim specjalistycznych.

Wykonujemy również zabudowy do samochodów dostawczych, jak i dokonujemy przeróbek niezbędnych z punktu widzenia interesu klienta. Cały czas wdrażamy nowe technologie co pozwala podwyższyć jakość naszych produktów, zwiększyć asortyment, ilość i jakość.

Przyczepy STOPEXIM to marka rozpoznawalna w Europie. Przyjmujemy i realizujemy zamówienia z Niemiec, Austrii, Ukrainy, Czech, Słowacji, Litwy, Belgii, Norwegii, Danii, Anglii.

W kontaktach kierujemy się dobrem klienta. Proponujemy profesjonalną pomoc przy wyborze modelu dla własnych potrzeb klienta.

Oferujemy Państwu przyczepy gastronomiczno – handlowe o najwyższej jakości wykonania. Zajmujemy się również wykończeniem  wnętrza.

Nasze przyczepy spełniają wymogi Unii Europejskiej oraz krajów stowarzyszonych.
Produkowane przyczepy posiadają homologację europejską.
Posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny.

Galeria

Nasza firma to profesjonalne doradztwo i dopasowanie produktu do potrzeb klienta. Dostarczamy ciekawe pomysły i kompleksowe rozwiązania umożliwiające wyróżnianie się na rynku oraz powodzenie w biznesie. Nasza firma jest autoryzowanym przedstawicielem firmy  STOPEXIM producenta przyczep.

 Przyczepy wykonywane są w wersji jedno i dwuosiowej z hamulcem najazdowym lub bez hamulca. Główne ich przeznaczenie to mała gastronomia, ale również mogą służyć do handlu zarówno spożywczego ( piekarnie, cukiernie, wędliny, ryby, sprzedaży lodów ) jak przemysłowego ( odzież, chemia itp. ). Punkty te sprawdzają się jako:  kioski, kwiaciarnie, salony fryzjerskie lub do prowadzenia innej różnorodnej działalności.

Technologia wykonania - ściany przyczepy klejone są na prasie w całości. Materiały: blacha stal ocynk lakierowana, blacha aluminiowa lakierowana, laminat, blachy nierdzewne, ocieplenie styropian grubości 4 cm, podłoga sklejka plus wylewka lub płyta OSB plus linoleum przemysłowe. Podzespoły (oś, dyszel, zaczep, hamulec najazdowy, podpory) firmy „KNOTT” lub " AL-KO"

Poniższy cennik przyczep gastronomicznych jest cennikiem  podstawowym. W przyczepie można zastosować większą ilość klap, wewnątrz inny gatunek blachy, różne podpory stabilizujące przyczepę , różną kolorystyka oraz wyposażenie wnętrza zgodnie z życzeniem. Dokładna cena zostanie ustalona po określeniu ostatecznego wyglądu oraz wyposażenia przyczepy.

Procedura zakupu:
1.Wpłata zaliczki w wysokości 30% kwoty brutto zamówienia.
2.Zostaje wystawiona  faktura zaliczkowa  na całą wartość zamówienia z adnotacją o konieczności wpłaty zaliczki.
3.Czas realizacji zamówienia jest liczony od dnia wpłaty zaliczki.( okolo 6 tygodni)
4.Przed odbiorem przyczepy są wystawiane dokumenty niezbędne do rejestracji.
5.Pozostała płatność za przyczepę następuje  przed otrzymaniem dokumentów do rejestracji.

Podane ceny są w złotych polskich (PLN) oraz są cenami netto.

 

Wymiar*

1xN

2xN

2xH

250x200x220

21 500

x

x

300x200x220

23 900

x

x

350x200x220

26 300

x

x

400x200x220

27 350

29 350

32 700

500x200x220

x

x

52 450

600x200x220

x

x

Zapraszamy do samodzielnej kalkulacji ceny przyczepy

*1xN - przyczepa jednoosiowa bez hamulca najazdowego, 2xN - przyczepa dwuosiowa bez hamulca najazdowego, 2xH - przyczepa dwuosiowa z hamulcem najazdowym

Wykonanie Standardowe:

⇒ Ściana gr. 4 cm
⇒ Na zewnątrz blacha biała ocynkowana powlekana
⇒ W środku styropian
⇒ Wewnątrz blacha aluminiowa stucco o symbolu A1 ( w kolorze srebrnym )
⇒ Podłoga OSB pokryta wykładziną przemysłową
⇒ Drzwi 1 sztuka
⇒ Klapa 1 sztuka ( witryna - standardowy wymiar szerokość do 210cm x 120cm
⇒ Podwozie wykonane z profili stalowych oraz zabezpieczone przed korozją metodą ocynkowania ogniowego
⇒ Przyczepa wyposażona w kompletne oświetlenie drogowe zgodne z przepisami kodeksu drogowego
⇒Podwozie wyposażone w  zaczep, podzespoły, oś firmy KNOTT lub AL-KO

Opcje dodatkowo płatne:♦ 1800 zł. - za dodatkową oś

♦ 2420 zł. - za hamulec najazdowy
♦ 1310 zł./m2 - zasłonka witryny sprzedażnej. Prowadnice aluminiowe i szyby przesuwne ze szkła bezpiecznego.
♦ 1380 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 250x200x220cm
♦ 1510 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 300x200x220cm
♦ 1660 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 350x200x220cm
♦ 1800 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 400x200x220cm
♦ 1950 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 500x200x220cm
♦ 2210 zł. - za kolor, jeśli inny jak biały przyczepa o wymiarach 600x200x220cm
♦ 4830 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 250x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 5400 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 300x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 5940 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 350x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 6500 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 400x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 7040 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 500x200x220cm ( bez sufitu )
♦ 7590 zł. - blacha wewnątrz nierdzewna przyczepa o wymiarach 600x200x220cm ( bez sufitu )
  ♦ 1030 zł. - dyszel demontowany
  ♦ 2210 zł. - siłowniki elektryczne przy witrynie
  ♦ 140 zł. - zamki w witrynie
  ♦ 1180 zł. - drzwi dzielone
  ♦ 1320 zł. - dodatkowe drzwi w przyczepie
  ♦ 830 zł. - witryna wymiar szerokość  220cm x wysokość 120cm
♦ 1380 zł. - witryna wymiar szerokość od 220cm do 260cm x wysokość 120cm
♦ 1940 zł. - witryna wymiar szerokość od 270cm do 300cm x wysokość 120cm
♦ 2350 zł. - witryna wymiar powyżej 300cm szerokości x wysokość 120cm
♦ 2760 zł. - witryna wymiar powyżej 350cm do 400cm szerokości x wysokość 120cm
  ♦ 910 zł. - przyczepa od 250cm do 399cm za każde 10cm wydłużenia (długość)
  ♦ 910 zł. - przyczepa od 400cm do 499cm za każde 10cm wydłużenia (długość)
  ♦ 1100 zł. - przyczepa od 500cm do 600cm za każde 10cm wydłużenia (długość)
  ♦ 550 zł. - za każde 10cm podwyższenia od 220cm do 350cm (wysokość od podłogi)
                (Maksymalna wysokość pojazdu ). Należy sprawdzić z aktualnym stanem prawnym.
  ♦ 390 zł. - przyczepa o wymiarach od 250x200x220cm  do 400x200x220cm za każde 10cm poszerzenie od 200 cm do 250cm (szerokość)

               (Maksymalna szerokość pojazdu nie może przekroczyć 250cm). Należy sprawdzić z aktualnym stanem prawnym

♦ 480 zł. - przyczepa o wymiarach od 401x200x220cm  do 600x200x220cm za każde 10cm poszerzenie od 200 cm do 250cm (szerokość)

               (Maksymalna szerokość pojazdu nie może przekroczyć 250cm). Należy sprawdzić z aktualnym stanem prawnym

♦ 1100 zł. - witryna dzielona  dolna klapa otwierana na dół

♦ 1380 zł. - okno PCV w ścianie o wymiarach  100cm szerokości x 120cm
♦ 1380 zł. - płaska podłoga bez nadkoli  w przyczepie jednoosiowej
♦ 2760 zł. - płaska podłoga bez nadkoli  w przyczepie dwuosiowej
===================================================================================================
♦ 1240 zł. - skrzynka zewnętrzna na gaz (dwie butle)
♦ 3450 zł. - zasobnik na butle z gazem (dwie butle) znajdujący się wewnątrz przyczepy, wykonany  z atestowanych płyt ognioodpornych z dostępem od zewnątrz  przyczepy
♦ 1800 zł. - Platforma wysuwana  w formie szuflady ( zastosowanie: lodówka, agregat prądotwórczy itp. ) o wymiarach 60cm x 60cm x 60cm głębokość
♦ 4680 zł. - pomieszczenie 100x100cm + toaleta turystyczna
  ♦ 1170 zł. - szyberdach
  ♦ 1170 zł. - szyberdach przezroczysty
♦ 1380 zł. - szyberdach z wentylatorem
♦ 2550 zł. - fartuchy na dole ( wokół całej przyczepy )
♦ 8140zł. - daszek na przyczepie ( imitacja dachówki )
====================================================================================================
  W zależności od DMC  ( Całkowita Masa Dopuszczalna) przyczepy   dodatkowo:
 
 ♦ 830 zł. - podpory lekkie cena za 4 sztuki    
 ♦ 990 zł. - podpory średnie cena za 4 sztuki 
 ♦ 1220 zł. - podpory ciężkie cena za 4 sztuki
 ♦ 210 zł. - koło manewrowe lekkie
 ♦ 280 zł. - koło manewrowe średnie
 ♦ 550 zł. - koło manewrowe ciężkie
 ♦ 420 zł. - koło zapasowe
♦1660 zł. - koła B10 - 2 koła - w przypadku kół pod spodem przy płaskiej całej    powierzchni podłogi
 ♦ 830 zł. - koło zapasowe B10
♦1660 zł. - opłata transportowa
 
 
====================================================================================================
Na życzenie możemy wyposażyć przyczepę  w poniższe elementy niezbędne w większości wypadków do odbioru Sanepidu.
 

Pełna zabudowa - szafki/blaty - wersje standard otwarte na tylnej ścianie przyczepy oraz otwarte od strony witryny/premium zamykane na tylnej ścianie przyczepy  od strony witryny otwarte plus blat ze stali nierdzewnej na całym blacie z tyłu

Lodówka z zamrażarką wysokość 180cm/190cm

Okap Przyścienny Skośny ze stali nierdzewnej -  wersje: okap do pracy z małą ilością tłuszczu w powietrzu np:(okap gastronomiczny stal inox kwasoodporna cm 90 wentylator plus filtry)/okap do pracy z dużą ilością tłuszczu w powietrzu (okap gastronomiczny z turbiną, okap o wymiarach 100cm/70/cm/40cm, ociekacze przeciw tłuszczowe i spust oleju plus kratka wentylacyjna

Wentylator/turbina w okapie wyposażone w regulator obrotów

Pełna instalacja elektryczne 230 /380 Volt.  z oświetleniem led plus przedłużacz

Oferta dotyczy wykonania instalacji elektrycznej przy ciągłym poborze mocy 10 KW

Zamknięty obieg wody z pompką ciśnieniową  oraz   podgrzewaczem wody oraz pojemniki na czystą i brudną wodę

Dodatkowa instalacja wodno-kanalizacyjna z możliwością podłączenie do zewnętrznych mediów ( bieżąca woda oraz kanalizacja)

Zlew dwukomorowy

Kącik sanitarny ( szafka BHP plus umywalka), gaśnica p-poż. specjalnego przeznaczenia, apteczka, dozowniki na mydło i papier

Ceny dotyczą całego wyposażenia, różnice wynikają z różnych opcji wykonania szafek/blatów oraz wersji bez lub z okapem

♦ 23500 zł. - wersja szafki/blaty standard, bez okapu
♦ 24200 zł. - wersja szafki/blaty premium, bez okapu
♦ 23630 zł. - wersja szafki/blaty standard, okap do małej ilości tłuszczu
♦ 24600 zł. - wersja szafki/blaty premium, okap do małej ilości tłuszczu
♦ 25560 zł. - wersja szafki/blaty standard, okap do dużej ilości tłuszczu
♦ 26250 zł. - wersja szafki /blaty premium, okap do dużej ilości tłuszczu

UWAGA dotyczy wyposażenia! Za każde podłużenie przyczepy  o kolejne 50 cm cena wzrasta o 1955 zł netto. Powyższy cennik wyposażenia dotyczy standardowej przyczepy o długości 400 cm.

Procedura zakupu:

1.Wpłata zaliczki w wysokości 30% kwoty brutto zamówienia.
2.Zostaje wystawiona  faktura zaliczkowa  na całą wartość zamówienia z adnotacją o konieczności wpłaty zaliczki.
3.Czas realizacji zamówienia jest liczony od dnia wpłaty zaliczki.
4.Przed odbiorem przyczepy są wystawiane dokumenty niezbędne do rejestracji.
5.Pozostała płatność za przyczepę musi nastąpić  w chwili otrzymania dokumentów do rejestracji.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt tel: 667 373 677

e-mail: bok@przyczepygastronomiczne24.pl

Cena ostateczna oraz wykonanie/rodzaj przyczepy jest potwierdzony
pocztą elektroniczną z kupującym i następnie po potwierdzeniu zamówienie jest
przyjmowane do realizacji.

 

Inwestycja w Przyczepę Gastronomiczną: Nowoczesne Rozwiązania dla Mobilnego Biznesu

Prowadzenie przyczepy gastronomicznej staje się coraz bardziej atrakcyjną opcją dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej. W artykule tym przyjrzymy się powodom, dla których warto zainwestować w tego rodzaju mobilną jednostkę. Odkryj, dlaczego przyczepy gastronomiczne stają się coraz bardziej popularne i jakie korzyści niosą ze sobą dla przedsiębiorców.

Elastyczność i Mobilność

Jednym z głównych atutów posiadania przyczepy gastronomicznej jest elastyczność, jaką oferuje przedsiębiorcy. Właściciel może dowolnie wybierać miejsce, w którym świadczy usługi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb rynku. Mobilność jest kluczowym czynnikiem decydującym o sukcesie tego rodzaju przedsięwzięcia na całym świecie.

Niskie Koszty Utrzymania

W przeciwieństwie do tradycyjnych lokali gastronomicznych, food trucki cechują się stosunkowo niskimi kosztami utrzymania. Największym wydatkiem jest zakup przyczepy, jednak jest to jednorazowa inwestycja. Brak konieczności płacenia czynszu za lokal czy opłacania rachunków za media znacznie zmniejsza obciążenia finansowe przedsiębiorcy. Użytkowanie przyczepy również generuje mniejsze koszty niż utrzymanie tradycyjnego lokalu gastronomicznego.

Szybkość Obsługi Klienta

Food trucki, dzięki pełnemu wyposażeniu w niezbędne sprzęty kuchenne, umożliwiają szybkie podawanie potraw. To kluczowy element przyciągający klientów i wpływający na zwiększenie obrotów. Kucharze mają wszystkie niezbędne narzędzia pod ręką, co skraca czas przygotowywania dań. Szybka obsługa klienta to nie tylko zadowolony klient, ale także większe szanse na powtórne zakupy.

Przyczepa Gastronomiczna – Estetyka Ma Znaczenie

Producenci przyczep gastronomicznych podkreślają dwie kluczowe kwestie: oryginalny wygląd i kompleksowe wyposażenie. Wybór przyczepy o atrakcyjnym wizerunku bezpośrednio wpływa na zainteresowanie klientów. Przyczepy w stylu amerykańskim cieszą się szczególnym powodzeniem, przyciągając uwagę swoim unikalnym designem. Wykonane ze stali nierdzewnej zapewniają nie tylko trwałość, ale także estetyczny wygląd, co stanowi istotny element przyciągający klientelę.

Funkcjonalność Ponad Wszystko

Przy wyborze przyczepy gastronomicznej warto zwrócić uwagę na możliwość dostosowania jej do własnych potrzeb. Nowe food trucki oferują możliwość personalizacji zarówno wyglądu, jak i wyposażenia. Kupujący mają wpływ nie tylko na zewnętrzny wygląd, ale także na osprzęt przyczepy. Odpowiednie wyposażenie jest kluczowe, zwłaszcza w zależności od rodzaju prowadzonej działalności. Specjaliści pomagają dostosować podstawowe elementy, takie jak system obiegu wody, elektronika, oświetlenie czy układ jezdny, do indywidualnych potrzeb klienta.

Nowoczesne Rozwiązania dla Biznesu na Kółkach

Planując własny biznes gastronomiczny na kółkach, warto skorzystać z pomocy specjalistów. Mimo że zakup nowej przyczepy gastronomicznej to inwestycja, korzystanie ze sprawdzonych rozwiązań pozwala na długotrwałe cieszenie się mobilnym biznesem. Oryginalność pomysłu oraz wysoka jakość produktów to kluczowe elementy gwarantujące sukces w konkurencyjnym środowisku.

Zainwestowanie w przyczepę gastronomiczną to nie tylko biznesowy krok, ale również decyzja o mobilności, elastyczności i szybkości obsługi klienta. Oryginalny wygląd i funkcjonalność przyczepy stanowią kluczowe czynniki przyciągające klientów i wpływające na sukces przedsięwzięcia. Dlatego też, decydując się na ten kierunek biznesowy, warto wybrać przyczepę, która nie tylko spełni oczekiwania w zakresie wyposażenia, ale także wyróżni się na tle konkurencji. Przedsiębiorcy gotowi na inwestycję w przyszłość gastronomii powinni rozważyć korzyści płynące z posiadania własnej, nowoczesnej przyczepy gastronomicznej.

TAGI#PrzyczepyGastronomiczne #FoodTruck #MobilnyBiznes #InwestycjaBiznesowa #GastronomiaNaKółkach #WyposażeniePrzyczepy #ElastycznośćBiznesu #SzybkaObsługaKlienta #OryginalnyWygląd #FunkcjonalnośćPrzyczepy #EstetykaBiznesu #NowoczesneRozwiązania #SpecjaliściGastronomiczni #Przedsiębiorczość #BiznesNaWłasnyRachunek #DługotrwałySukces

 

zdjecie cennik

 

 

 

 

Producenci przyczep gastronomicznych to firmy zajmujące się projektowaniem, produkcją i sprzedażą przyczep, które są przystosowane do prowadzenia działalności gastronomicznej.

Przyczepy gastronomiczne to mobilne punkty sprzedaży, które umożliwiają przygotowywanie i sprzedaż różnego rodzaju dań i napojów na miejscu, np. na festiwalach, targach, wydarzeniach sportowych, a także w pobliżu biurowców czy na parkingach. Przyczepy gastronomiczne mogą być wyposażone w różnego rodzaju sprzęt gastronomiczny, tak jak np. piekarniki, fritezy, grille, lady chłodnicze czy ekspresy do kawy.

Producenci przyczep gastronomicznych projektują i produkują przyczepy w oparciu o specjalne wymagania i potrzeby klientów, biorąc pod uwagę rodzaj oferowanych potraw i napojów, a także wymagania sanitarno-higieniczne oraz wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ergonomii pracy.

Niektórzy producenci oferują również usługi związane z projektowaniem i wyposażeniem wnętrza przyczep gastronomicznych, dostosowując je do indywidualnych potrzeb i upodobań klientów. Wśród producentów przyczep gastronomicznych na rynku można wymienić między innymi takie firmy jak Böckmann, Saris, Womi, Stopexim i wiele innych.

Bary typu Food Truck lub przyczepa gastronomiczna cieszą się rosnącą popularnością. Trend ten, podobnie jak wiele innych rzeczy przyszedł do nas z Ameryki, gdzie takie bary na kółkach można spotkać praktycznie wszędzie.

Przyczepa gastronomiczna jest to mobilny punkt gastronomiczny w którym sprzedawca sprzedaje dania, takie jak hot-dogi lub hamburgery. Najbardziej charakterystyczną cechą jest właśnie mobilność, która doskonale sprawdza się w tego typu działalności. Zazwyczaj przyczepa gastronomiczna wyposażona jest w specjalną instalację elektryczną, oświetlenie postojowe oraz wiele innych rzeczy. W Polsce ruchome punkty gastronomiczne najczęściej spotkać możemy w centrach dużych miast jak Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań czy Gdańsk oraz oczywiście w miejscowościach typowo turystycznych. Ich ilość ciągle rośnie, jednak wciąż są tylko małym odsetkiem ogółu barów typu fast food, których są tysiące. Oczywiście, jak każdy biznes przyczepa gastronomiczna ma zarówno zalety jak i wady.

Przyczepy gastronomiczne i food trucki to mobilne punkty sprzedaży żywności, które są coraz bardziej popularne na całym świecie. Oto kilka faktów na temat przyczep gastronomicznych i food trucków:

  1. Definicja: Przyczepy gastronomiczne i food trucki to mobilne jednostki, które sprzedają jedzenie i napoje na ulicy, w parkach, na targach i innych miejscach publicznych. Mogą to być niewielkie przyczepy z wbudowanymi kuchniami, które są holowane za samochodem lub furgonetki, które są przerabiane na pojazdy gastronomiczne.
  2. Rozwój: Przyczepy gastronomiczne i food trucki pojawiły się po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych w latach 50. i 60. XX wieku, a ich popularność wzrosła w ostatnich latach. Wiele osób docenia możliwość zjedzenia świeżego jedzenia na miejscu, gdzie akurat się znajdują.
  3. Różnorodność: Przyczepy gastronomiczne i food trucki oferują różnorodne menu, w zależności od specjalizacji danego pojazdu. Mogą to być dania kuchni amerykańskiej, azjatyckiej, włoskiej, meksykańskiej, wegetariańskiej i wiele innych.
  4. Popularność: Food trucki i przyczepy gastronomiczne są bardzo popularne na całym świecie, zwłaszcza w miastach. Coraz więcej osób poszukuje takich punktów sprzedaży, aby zjeść świeże i smaczne jedzenie poza tradycyjnymi restauracjami.
  5. Korzyści: Przyczepy gastronomiczne i food trucki oferują wiele korzyści, zarówno dla sprzedawców, jak i dla klientów. Dzięki mobilności, sprzedawcy mogą dotrzeć do wielu miejsc i zwiększyć swoją sprzedaż, a klienci mogą spróbować różnych smaków i dań, które są trudno dostępne w tradycyjnych restauracjach.
  6. Regulacje: Wiele krajów i miast wprowadziło specjalne przepisy i regulacje dotyczące food trucków i przyczep gastronomicznych, takie jak wymogi dotyczące zezwoleń, zdrowia i bezpieczeństwa, a także ograniczenia dotyczące miejsc, w których mogą się zatrzymać i sprzedawać jedzenie.
 

Jedną z największych zalet tego typu działalności jest mobilność. Właściciel takiego baru może w dni robocze sprzedawać pod biurowcami lub szkołami a w weekendy jeździć na różnego rodzaju koncerty lub inne imprezy. Dodatkowym plusem wynikającym bezpośrednio z mobilności jest fakt, że jeśli nasze pierwotne miejsce się nie sprawdzi, zawsze możemy przenieść się z naszą działalnością w inne miejsce. Dodatkowo brak jest pozbawiony wszelkiego rodzaju problemów związanych z nieruchomością, jak brak akceptacji sąsiadów na taką działalność czy brak opłat za wynajęcie pomieszczenia. Pomysł ten ma jednak swoje wady, takie jak zakazy handlu obwoźnego (jako punkt gastronomiczny). Oprócz problemów z lokalizacją, możemy się również liczyć z problemami związanymi z przepisami sanepidu.

Zanim założymy działalność typu "Przyczepa gastronomiczna"

Przepisy miejskie, lokalne oraz sanitarne to najważniejsze akty prawne z jakimi powinien zaznajomić się przyszły przedsiębiorca.

Miejsce handlu

Wbrew pozorom znalezienie miejsca, w którym można prowadzić ruchomy punkt gastronomiczny nie jest proste. Każde miasto oraz każda dzielnica ma swój plan stanowisk przeznaczony dla handlu obwoźnego. Niestety, zdecydowana większość tych miejsc nie jest przeznaczona na punkty gastronomiczne. Dzwoniąc do urzędów miast usłyszymy, że ich miasta nie przewidują dzierżawy terenów pod tego typu inwestycję. Najlepszym wyjściem z takiej sytuacji jest wybranie miejsca często uczęszczanego przez przechodniów, którego właścicielem jest osoba prywatna lub konkretna wspólnota mieszkaniowa czy spółdzielnia. Oczywiście w przypadku dzierżawy takiego miejsca, jesteśmy zobowiązani do zapłaty za jego używanie.

SANEPID

Informacje dotyczące ruchomych punktów gastronomicznych możemy znaleźć w ROZPORZĄDZENIU (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

Szczególną uwagę należy zwrócić na rozdział III:

ROZDZIAŁ III
WYMAGANIA DOTYCZĄCE RUCHOMYCH I/LUB TYMCZASOWYCH POMIESZCZEŃ (JAK DUŻE
NAMIOTY, STRAGANY, RUCHOME PUNKTY SPRZEDAŻY).

1. Pomieszczenia i automaty uliczne, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, będą tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości i dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.
2. W szczególności i w miarę potrzeby
.
a) muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (włącznie ze
sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami).
b) powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe doczyszczenia
. Będzie to wymagać stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie.
c) należy zapewnić warunki do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu
.
d) należy zapewnić odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej
.
e) należy zapewnić odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania
niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych, jak i stałych).
f) należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych
warunków termicznych żywności.
g) środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać na tyle na ile jest to rozsądnie praktykowane,
ryzyko zanieczyszczenia.

Dodatkowo obowiązują nas jako oferujących usługi gastronomicznych poniższe przepisy:

  •  Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.UE.L.02.31.1 z późn. zm.): „Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz zapewniają, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów”, a także „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego” (art. 1 ust. 1 lit. a Rozporządzenia (WE) 852/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004 r.).

  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L.04.139.1 z późn. zm.).

  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2010 r. nr 136, poz. 914).

  •  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr 106, poz. 730).

Oprócz powyższych aktów prawnych należy pamiętać, że „osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany przechowywać w aktach osobowych orzeczenia lekarskie i dokumentację oraz udostępniać je na żądanie organów urzędowej kontroli żywności. Warto dodać, że starania się o pozwolenie na ruchomy punkt gastronomiczny musimy zacząć przed rozpoczęciem działalności.

Produkcja przyczep gastronomicznych to proces wytwarzania mobilnych jednostek, które służą jako punkty sprzedaży jedzenia lub napojów. Przyczepy te są zwykle wykorzystywane w biznesie street food, w którym mobilność i łatwość dostępu są kluczowe dla sukcesu.

Proces produkcji przyczep gastronomicznych zwykle zaczyna się od projektu i konstrukcji, w której uwzględnia się wymagania klienta i branży, w której przyczepa ma działać. Następnie, po zatwierdzeniu projektu, przystępuje się do budowy przyczepy, zwykle z metalowych ram, które mogą być pokryte aluminium lub innymi materiałami w celu zapewnienia izolacji termicznej i wodoodporności.

Po zbudowaniu ramy i oklejeniu przyczepy, dodaje się urządzenia gastronomiczne, takie jak piekarniki, piece, kuchenki, blaty robocze i zlewozmywaki. W zależności od potrzeb klienta i rodzaju jedzenia, przyczepy mogą być wyposażone w różne urządzenia i sprzęty.

Ostatnim etapem produkcji przyczep gastronomicznych jest testowanie i dopasowanie do wymagań klienta oraz norm i przepisów sanepidu i innych instytucji regulujących produkcję i sprzedaż jedzenia.

Podsumowując, produkcja przyczep gastronomicznych to proces skomplikowany, wymagający dokładności, kreatywności i innowacyjności, aby zapewnić klientom mobilne i funkcjonalne punkty sprzedaży jedzenia i napojów, które spełniają wymagania branżowe i regulacyjne.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu:

tel: 787 271 123

e-mail: bok@przyczepygastronomiczne24.pl

UWAGA!

Strona www.przyczepygastronomiczne24.pl nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie w tym zakresie stroną dzięki której użytkownicy mogą uzyskać pomoc. Użyte na stronach serwisu www.przyczepygastronomiczne24.pl zwroty "porady prawne" i "pomoc prawna" czy "porady i pomoc" powinny być interpretowane i być traktowane tylko jako wsparcie w problemach związanych z prawem dotyczącym działalności w mobilnych punktach sprzedaży. Nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki, instytucje czy osoby upoważnione. Prezentowane poglądy, porady , i prawne opinie mają jedynie charakter informacyjny i pomocniczy i nie powinny być traktowane jako wiążące kogokolwiek. Serwis nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich aktualność czy użycie w prowadzonej działalności przez czytelników serwisu.

 

aranżacja, food trucka, bar mobilny, biznes na kółkach, co serwować w food trucku, food truck, foodtruck, food truck biznes, food truck budżet, food trucki, food truck marketing, food truck menu, foodtruckowy biznes, food truck zimą, front cooking, gastronomia mobilna, historia food trucków, jedzenie na kółkach, klienci food trucka, kuchnia uliczna, letnie menu, menu food trucka, mobilna gastronomia, mobilna restauracja, otwarcie food trucka, pojazd gastronomiczny, pomysł na biznes, pomysł na food truck, pracownik food trucka, promocja food trucka, prowadzenie foodtrucka, prowadzenie food trucka, przyczepa, przyczepa gastronomiczna, przyczepy gastronomiczne, realizacja, realizacja food trucka, restauracja mobilna, restauracja na kółkach, slow food, street food, sukces food trucków, trendy w gastronomii, wygląd food trucka, jedzenie na imprezę, mobilna kawiarnia, biznes na kółkach, festiwale gastronomiczne, smakosze ulicznej kuchni, street food festiwal, food truck event, lokalizacja food trucka, menu sezonowe, desery food truck, food truck na ślub, food truck na event, catering mobilny, jedzenie na wynos, food truck dla wegan, food truck dla dzieci, konkurencja w gastronomii, street food menu, marketing w gastronomii, food truck na imprezy firmowe.

Print Friendly, PDF & Email