Skip to content

Kuchnie Świata

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to synonim prostoty, świeżości i pasji do jedzenia. Kluczowe składniki to oliwa z oliwek, pomidory, bazylia, czosnek i parmezan.

Pizza Margherita: cienkie ciasto z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią.
Spaghetti Carbonara: makaron z jajkiem, boczkiem pancetta i serem pecorino.
Tiramisu: deser warstwowy z mascarpone, biszkoptami i kawą.

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka oparta jest na diecie śródziemnomorskiej, z dużą ilością warzyw, oliwy, sera feta i ryb.

Moussaka: zapiekanka z bakłażanem, mielonym mięsem i sosem beszamelowym.
Tzatziki: jogurtowy dip z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem.
Souvlaki: szaszłyki z mięsa marynowanego w ziołach.

Kuchnia hiszpańska

Hiszpańska kuchnia słynie z różnorodnych tapas, oliwy z oliwek i owoców morza.

Paella: ryż z szafranem, owocami morza lub mięsem.
Gazpacho: chłodnik z pomidorów, ogórka i papryki.
Churros: smażone ciasto podawane z czekoladą.

Kuchnia japońska

Japońska kuchnia to harmonia smaków, estetyka i prostota przygotowania dań.

Sushi: ryż z octem i surową rybą, zawijany z algami nori.
Ramen: bulion z makaronem, mięsem, jajkiem i warzywami.
Tempura: smażone owoce morza i warzywa w lekkim cieście.

Kuchnia indyjska

Indyjska kuchnia słynie z intensywnych przypraw i bogactwa smaków.

Butter Chicken: kurczak w sosie pomidorowo-maślanym z przyprawami.
Biryani: aromatyczny ryż z mięsem lub warzywami.
Samosa: trójkątne pierożki z nadzieniem warzywnym lub mięsnym.

Kuchnia meksykańska

Meksykańska kuchnia to połączenie ostrości, koloru i tradycji Azteków oraz Hiszpanów.

Tacos: placki z nadzieniem mięsnym, warzywami i salsą.
Guacamole: pasta z awokado, limonki i kolendry.
Enchiladas: tortille zapiekane z farszem i sosem chili.

Kuchnia francuska

Francuska kuchnia uchodzi za najbardziej elegancką i wyszukaną na świecie.

Quiche Lorraine: placek z boczkiem, jajkiem i serem.
Coq au vin: kurczak duszony w winie z warzywami.
Crème brûlée: deser z kremu waniliowego z chrupiącym karmelem.

Kuchnia polska

Polska kuchnia to tradycja, sytość i smaki dzieciństwa.

Pierogi: gotowane ciasto z farszem (ruskie, z mięsem, owocami).
Żurek: zupa na zakwasie z kiełbasą i jajkiem.
Bigos: kapusta duszona z mięsem i przyprawami.

Kuchnia chińska

Chińska kuchnia to sztuka łączenia smaków: słodkiego, kwaśnego, ostrego i umami.

Chow Mein: smażony makaron z warzywami i mięsem.
Kaczka po pekińsku: chrupiąca kaczka z sosem hoisin.
Wan tan: pierożki z mięsem w delikatnym rosole.

Kuchnia niemiecka

Niemiecka kuchnia to solidne porcje i zamiłowanie do mięsa, ziemniaków i kapusty.

Bratwurst: grillowana kiełbasa wieprzowa.
Sauerkraut: kiszona kapusta jako dodatek.
Schnitzel: panierowany kotlet schabowy z cytryną.

Kuchnia wietnamska

Wietnamska kuchnia to świeżość, zioła i lekkość dań, które zachwycają aromatem.

Phở: aromatyczny bulion z makaronem ryżowym i mięsem.
Bánh mì: bagietka z mięsem, warzywami i kolendrą.
Nem rán (Spring rolls): sajgonki z mięsem lub warzywami.

© 2025 Kuchnie Świata. Wszystkie prawa zastrzeżone.