Kuchnia włoska
Kuchnia włoska to synonim prostoty, świeżości i pasji do jedzenia. Kluczowe składniki to oliwa z oliwek, pomidory, bazylia, czosnek i parmezan.
• Pizza Margherita: cienkie ciasto z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią.
• Spaghetti Carbonara: makaron z jajkiem, boczkiem pancetta i serem pecorino.
• Tiramisu: deser warstwowy z mascarpone, biszkoptami i kawą.
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka oparta jest na diecie śródziemnomorskiej, z dużą ilością warzyw, oliwy, sera feta i ryb.
• Moussaka: zapiekanka z bakłażanem, mielonym mięsem i sosem beszamelowym.
• Tzatziki: jogurtowy dip z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem.
• Souvlaki: szaszłyki z mięsa marynowanego w ziołach.
Kuchnia hiszpańska
Hiszpańska kuchnia słynie z różnorodnych tapas, oliwy z oliwek i owoców morza.
• Paella: ryż z szafranem, owocami morza lub mięsem.
• Gazpacho: chłodnik z pomidorów, ogórka i papryki.
• Churros: smażone ciasto podawane z czekoladą.
Kuchnia japońska
Japońska kuchnia to harmonia smaków, estetyka i prostota przygotowania dań.
• Sushi: ryż z octem i surową rybą, zawijany z algami nori.
• Ramen: bulion z makaronem, mięsem, jajkiem i warzywami.
• Tempura: smażone owoce morza i warzywa w lekkim cieście.
Kuchnia indyjska
Indyjska kuchnia słynie z intensywnych przypraw i bogactwa smaków.
• Butter Chicken: kurczak w sosie pomidorowo-maślanym z przyprawami.
• Biryani: aromatyczny ryż z mięsem lub warzywami.
• Samosa: trójkątne pierożki z nadzieniem warzywnym lub mięsnym.
Kuchnia meksykańska
Meksykańska kuchnia to połączenie ostrości, koloru i tradycji Azteków oraz Hiszpanów.
• Tacos: placki z nadzieniem mięsnym, warzywami i salsą.
• Guacamole: pasta z awokado, limonki i kolendry.
• Enchiladas: tortille zapiekane z farszem i sosem chili.
Kuchnia francuska
Francuska kuchnia uchodzi za najbardziej elegancką i wyszukaną na świecie.
• Quiche Lorraine: placek z boczkiem, jajkiem i serem.
• Coq au vin: kurczak duszony w winie z warzywami.
• Crème brûlée: deser z kremu waniliowego z chrupiącym karmelem.
Kuchnia polska
Polska kuchnia to tradycja, sytość i smaki dzieciństwa.
• Pierogi: gotowane ciasto z farszem (ruskie, z mięsem, owocami).
• Żurek: zupa na zakwasie z kiełbasą i jajkiem.
• Bigos: kapusta duszona z mięsem i przyprawami.
Kuchnia chińska
Chińska kuchnia to sztuka łączenia smaków: słodkiego, kwaśnego, ostrego i umami.
• Chow Mein: smażony makaron z warzywami i mięsem.
• Kaczka po pekińsku: chrupiąca kaczka z sosem hoisin.
• Wan tan: pierożki z mięsem w delikatnym rosole.
Kuchnia niemiecka
Niemiecka kuchnia to solidne porcje i zamiłowanie do mięsa, ziemniaków i kapusty.
• Bratwurst: grillowana kiełbasa wieprzowa.
• Sauerkraut: kiszona kapusta jako dodatek.
• Schnitzel: panierowany kotlet schabowy z cytryną.
Kuchnia wietnamska
Wietnamska kuchnia to świeżość, zioła i lekkość dań, które zachwycają aromatem.
• Phở: aromatyczny bulion z makaronem ryżowym i mięsem.
• Bánh mì: bagietka z mięsem, warzywami i kolendrą.
• Nem rán (Spring rolls): sajgonki z mięsem lub warzywami.